یو پی اس با باتری داخلی:
این نوع یو پی اس دارای باتریهای قابل شارژ داخلی است. یعنی باتریهای این نوع درون جعبه یوپی اس تعبیه شده است و هنگامی که یو پی اس را خریداری می کنید نیاز به خرید باتری به صورت مجزا ندارید. قاعدتا چون باتری ها درون جعبه خود یو پی اس قرار می گیرند، نمی توانند باتری های بزرگی باشد به همین علت اغلب باتری های یو پی اس باتری داخلی یا اینترنال از آمپرهای 7 یا 9 آمپر 12 ولت هستند.
تعداد باتریهای تعبیه شده درون این دستگاهها بستگی به توان یوپی اس و نهایتا ولتاژ باتری آن دارد. شارژرهای این دستگاهها در بیشتر موارد جزو حداقل شارژرها هستند و فقط برای شارژ همان باتری های آمپر پایین کفایت می کنند. لذا در صورت لزوم به زمان پشتیبانی بیشتر نمی توان باتری های آمپر بالا و بزرگتر را جایگزین آنها کرد.
مزایای یو پی اس باتری داخلی:
۱. حفاظت آنی: یو پی اس آنلاین با باتری داخلی می تواند جایگزین استابلایزر شود و در موارد نوسانات ولتاژ بسیار لحظه ای (که بعضا استابلایزرها در تصحیح ولتاژ این لحظات ناتوان هستند) ، ولتاژ ثابت و بدون نوسانی را در خروجی داشته باشد.
۲. کاربری آسان: به دلیل اندازه کوچکتر و وزن سبکتر، یو پی اس با باتری داخلی به طور معمول در فضاهای محدود کارآیی بیشتری دارد.
۳. نصب آسان: به دلیل عدم نیاز به نصب جداگانه باتریها، نصب و راه اندازی یو پی اس با باتری داخلی نسبت به باتری خارجی آسانتر و سریعتر است.
معایب یو پی اس باتری داخلی:
۱. زمان تأمین برق محدود: باتریهای داخلی معمولاً زمان تأمین برق کوتاهتری دارند، به ویژه در مواردی که بار بسیار زیادی به تجهیزات وارد میشود.
در دهه اخیر لزوم وجود ارتباط دستگاههای جانبی مانند UPS با شبکه محلی Local Area Network ) LAN ) یا اینترنت (Internet) بیشتر شده است که در اولین قدم نرم افزار های UPS تحت شبکه پدیدار شدند که تفاوت آن با نرم افزارهای قبلی ارائه دسترسی به اطلاعات و کنترل UPS به دیگر کامپیوتری های موجود در شبکه بود بدین صورت که یک کامپیوتر از طریق پورت RS232 یا USB به UPS متصل می گردید و با اجرای نرم افزار مذکور روی این سیستم علاوه بر مونیتورینگ و کنترل UPS بصورت محلی همین امکان را از طریق شبکه در اختیار بقیه کامپیوترهایی که در همان شبکه بودند و نرم افزار مربوطه نیز بر روی آنها نصب شده بود ارائه می داد.
همانطوریکه می بینید در حالت فوق حتماً نیاز به یک کامپیوتر متصل به UPS و یک نرم افزار خاص روی کامپیوتر می باشد.
گام بعدی در زمینه ارتباط UPS با شبکه استفاده از SNMP بود که کارتهایی مختص استفاده یو پی اس ها طراحی شدند این کارتها در دو مدل External و Internal ساخته می شود که مدل Internal درون شیار SNMP روی SNMP SLOT) UPS) قرار می گیرد و مدل External به پورت RS232 متصل می گردد.
کارت SNMP با UPS ارتباط برقرار می کند و با توجه به IP تنظیم شده در آن سه نوع فرمانی را که در بخش اول توضیح داده شد (Trap و Write و Read) پاسخگو خواهد بود. ارتباط کامپیوترها با SNMP از طریق شبکه و آدرس IP مربوط به کارت است و در داخل محیط یک Browser شبکه مانند Internet Explorer می توانند یو پی اس را نظارت و کنترل نمایند. SNMP در شبکه مانند یک Web Site عمل می کند و در صورتیکه شبکه محلی به اینترنت متصل شده باشد به SNMP مذکور از طریق اینترنت نیز می توان دسترسی پیدا نمود که البته این امر مستلزم تنظیمات خاصی روی SNMP می باشد.
۲. محدودیت در تامین توان: باتریهای داخلی در تأمین توان بسیار بالا و در موارد بارهای سنگین ممکن است محدودیت داشته باشند. به همین دلیل عمدتا نمونه باتری داخلی یو پی اس در توان های بالا ساخته و تولید نمی شود.
یو پی اس با باتری خارجی:
این دسته از یو پی اسها به تنهایی دارای باتری نیستند و برای عملکرد صحیح و راه اندازی یو پی اس نیاز به نصب باتری بیرون از جعبه یو پی اس دارند. باتریها به صورت جداگانه نصب می شوند و معمولا برای جانمایی باتری ها از کابینت باتری استفاده می شود. لذا وقتی به یک یو پی اس با باتری بیرونی یا اکسترنال نگاه می کنیم در کنار آن کابینت نیز مشاهده می شود.
وجود باتری ها بیرون از یو پی اس محدودیت آمپرساعت باتری را از بین می برد و تنها موردی که باعث محدودیت در آمپرساعت باتریها می شود، مشخصات شارژر یو پی اس و به طور خاص جریان شارژ یو پی اس است. لذا هنگام خرید این یو پی اس می توانید باتریهای کوچک و آمپر پایین را خریداری کنید و هر زمان که باتریها نیاز به تعویض پیدا کردند در صورت نیاز باتریهای بزرگتر و آمپربالاتر جایگزین کنید.
این امر باعث می شود در استفاده آینده از یو پی اس محدودیتی بابت زمان پشتیبانی نداشته باشید.
مزایای یو پی اس باتری خارجی:
۱. زمان پشتیبانی تأمین برق طولانیتر: باتریهای خارجی عموماً زمان تأمین برق بیشتری دارند، که در مواقعی که برق برای مدت طولانی قطع میشود بسیار مفید است.
۲. توان اضافی برای بارهای بزرگ: باتریهای خارجی به شما امکان تأمین بارهای بزرگتر را میدهند، به ویژه در مواردی که تجهیزات نیاز به توان بیشتری دارند. ازا این نمونه می توان به دستگاههای سه فاز نیز اشاره کرد.
معایب یو پی اس باتری خارجی:
۱. نیاز به مدیریت باتریها: باتریهای خارجی نیازمند مدیریت دقیقتری هستند، از جمله تعویض دورهای و تست منظم.
۲. اندازه بزرگتر و نیاز به فضای بیشتر: این نوع یو پی اسها معمولاً بزرگترند و نیازمند فضای بیشتری برای نگهداری هستند.
در انتخاب بین دو نوع یو پی اس، نیازها و شرایط خود را به دقت بررسی کنید. اگر نیازمندیهای کمتری در زمینه نگهداری برق دارید و فضای محدودی را در اختیار دارید، یو پی اس با باتری داخلی مناسبتر خواهد بود. اما اگر نیاز به زمان نگهداری برق بیشتر و توان بیشتری دارید، یو پی اس با باتری خارجی بهترین انتخاب خواهد بود. با این اطلاعات در دست، میتوانید بهترین تصمیم را برای تجهیزات خود انتخاب کنید و از مزایای حفظ تامین برق پایدار برخوردار شوید.